
Ortaokul dönemi çocuklar için hem bir eşik dönemi hem de bilişsel, duygusal, fiziksel olarak gelişime açık oldukları oldukça verimli bir dönemdir. TED Darıca Kolejinde öğrencilerimizin gelişim özellerinkileri göz önünde bulundurarak rehberlik faaliyetleri yürütülür.
Sene başında Rehberlik İhtiyaçları Anketi’nin verileri sonucunda yıllık plan hazırlanır ve buna göre sınıf rehberliği ve bireysel rehberlik çalışmaları yürütülür. Öğrencilerin eğitsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini destekleyici sınıf rehberliği çalışmaları yapılır. Bu kapsamda ortaokul öğrencilerinin gelişim dönemi özellikleri ve ihtiyaçlarına yönelik; duygular, hedef belirleme, motivasyon, kendini tanıma, mesleki ilgi ve becerilerin farkındalığını sağlama, ders çalışma becerileri, öfke kontrolü, yaş dönemi özellikleri, sınav kaygısı, iletişim becerileri, akran ilişkileri, karar verebilme becerileri vb. konularda sınıf çalışmaları yürütülür.
TED Darıca Kolejinde velimizle düzenli görüşmeler planlanır. Bu görüşmelerde öğrencilerimizin gelişimi ile ilgili durumları çözüm odaklı yaklaşım perspektifinden danışmanlık hizmeti sunarak gerçekleştirilir. Çocuklarımızın gelişim seyriyle ilgili en önemli paydaşımız olan velilerimiz sıklıkla bilgilendirilirken; ebeveynlere yönelik etkinlik, seminer çalışmaları ve bireysel danışma ile de bu süreç desteklenmektedir.
Okulumuzun rehberlik faaliyetleri;
Öğrencilere Yönelik:
Öğrenci Tanıma Çalışmaları: Öğrencilerimizi daha iyi tanımak amaçlı bireyi tanıma teknikleri uygulanır. Öğrenci Bilgi Formu, Öğrenci Ön Görüşme Formu, Yaşam Pencerem, Bana Kendini Anlat, Cümle Tamamlama Testi gibi bireyi tanıma teknikleri uygulanır. Teknikler bir araç olarak kullanılır. Bu tanıma süreçleri doğal gözlem, yapılandırılmış gözlem, sınıf grubu etkinlikleri, drama çalışmaları ile desteklenir.
Kariyer Çalışmaları: Bu dönemde kendini keşfetmenin yanında yoğun olarak alanları, meslekleri keşfetme, tanıma, deneyimleme çalışmalarının da hızlandığı bir süreç başlar. Ortaokul dönemi boyunca alanlar, meslekler ile kişisel becerileri arasındaki bağı oluşturacak bilgi ve deneyimlerle tanışır. Kariyer günleri düzenlenerek meslek tanıtımı ve meslek uzmanlarının okula davet edilerek sempozyum ve seminerler gerçekleştirilir. Öğrencilerin kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri için Holland Mesleki Yönelim Envanterleri, Mesleki Olgunluk Testi, Akademik Benlik Kavramı Ölçeği, Mesleki Yönelim Envanteri, Kendini Değerlendirme Ölçekleri uygulanarak yönlendirmeler yapılmaktadır.
Öğrenme Stilleri Çalışmaları:
Öğrencilerimize bireysel olarak öğrenme stilleri envanteri uygulanarak öğrenci ve öğretmenlerle paylaşılır ve akademik süreçlere destek verilir.
Sınava Hazırlık Çalışmaları:
Öğrencilerimizin sınav süreçlerini sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirmeleri için bireye özgü ders çalışma programları yapılır. Bu programlar yapılmadan önce ders çalışma alışkanlıklarını yordamak için Başarısızlık Nedenleri Anketi, Verimli Çalışma Kontrol Listesi Envanterleri ile süreç içinde ön test ve son test olarak uygulanıp öğrencilere geri bildirim verilir. Sınav Kaygısı Envanteri uygulanarak, sınav kaygısı yaşayan öğrenciler tespit edilir gerekli müdahaleler yapılarak öğrencilerin sınavla sağlıklı baş etmesi için destek verilir.
Velilere Yönelik:
Veli Tanıma Çalışmaları: Sene başında veli tanışma toplantısı düzenlenir sonrasında velilerimiz randevu sistemi ile okula davet edilir.
Atölye ve Seminerler: Okulumuzda sene başında rehberlik ihtiyaç anketi uygulanır. Bu anketin verilerine göre velilerimize ihtiyaç duydukları alanlarda atölye ve seminer yapılır.
Bireysel Rehberlik Desteği: Velilerimiz çocukları ile ilgili danışmak istedikleri konularda bireysel randevularla öğrenci odaklı aile rehberlik hizmeti verilir.
Öğretmenlere Yönelik:
Seminer ve destek gereken konularda görüşmeler yapılır.
Sınıf Rehberlik Çalışmalarının Planlanması: Okulumuzun rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yıllık planının öğretmenler, okul yönetimi ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü iş birliği ile yürütülmesi sağlanır.