Rehberliğin nihai amacı bireyin kendisini tanıması ve gerçekleştirmesidir. Bu amaç doğrultusunda TED Darıca Kolejinde her öğrencinin duyuşsal, bilişsel ve sosyal gelişimini önemseyen; kişisel, mesleki ve eğitsel rehberlik çalışmalarını benimseyen gelişimsel rehberlik modeli esas alınmıştır.

Bu yaklaşımın öncülüğünde öğrencilerimize yönelik kendini tanıyan, kendini gerçekleştirme yönünde ilerleyen, çevresiyle etkileşim içerisinde olan, çözüm odaklı, atılgan, ilgi ve yeteneklerini keşfeden, duygu ve düşüncelerinin farkında olan ve doğru ifade edebilen, psikolojik olarak dayanıklı, bireyler olabilmeleri için yaş ve gelişim özelliklerine göre bireysel görüşmeler ve grup etkinlikleri yapılmaktadır.

Sene başında belirlenen akademik planlamaya göre grup çalışmaları, seminerler, atölye çalışmaları, kamp programları, geziler planlanmaktadır. Grup çalışmaları ve seminerler iki haftada bir bazen sınıfların tamamıyla bazen özgül bir duruma göre gönüllü gruplar halinde gerçekleştirilmektedir.

Darıca TED Kolejinde velilerle düzenli görüşmeler planlanır. Bu görüşmelerde öğrencilerimizin gelişimi ile ilgili durumları çözüm odaklı yaklaşım perspektifinden danışmanlık hizmeti sunarak gerçekleştirilir. Çocuklarımızın gelişim seyriyle ilgili en önemli paydaşımız olan velilerimiz sıklıkla bilgilendirilirken; ebeveynlere yönelik etkinlik, seminer çalışmaları ve bireysel danışma ile de bu süreç desteklenmektedir.

Okulumuzun rehberlik faaliyetleri;

Öğrenci Tanıma Çalışmaları: Öğrencilerimizi daha iyi tanımak amaçlı bireyi tanıma teknikleri uygulanır. Öğrenci Bilgi Formu, Öğrenci Ön Görüşme Formu, Yaşam Pencerem, Bana Kendini Anlat gibi bireyi tanıma teknikleri uygulanır. Teknikler bir araç olarak kullanılır. Bu tanıma süreçleri doğal gözlem, yapılandırılmış gözlem, sınıf grubu etkinlikleri, drama çalışmaları ile desteklenir.

Mesleki Rehberlik Çalışmaları: Kariyer günleri düzenlenerek meslek tanıtımı ve meslek uzmanlarının okula davet edilerek sempozyum ve seminerler gerçekleştirilir. Öğrencilerin kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri için Holland Mesleki Yönelim Envanterleri, Mesleki Olgunluk Testi, Akademik Benlik Kavramı Ölçeği, Mesleki Yönelim Envanteri, Kendini Değerlendirme Ölçekleri uygulanarak yönlendirmeler yapılmaktadır. “Mesleki Gölge Programı” ile öğrencilerimize merak ettikleri ve ilgi duydukları meslekleri meslek uzmanları ile bir gün geçirerek tanıma fırsatı verilir.

Sınava Hazırlık Çalışmaları:

Öğrencilerimizin sınav süreçlerini sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirmeleri için bireye özgü ders çalışma programları yapılır. Bu programlar yapılmadan önce ders çalışma alışkanlıklarını yordamak için Başarısızlık Nedenleri Anketi, Verimli Çalışma Kontrol Listesi Envanterleri süreç içerisinde ön test ve son test olarak uygulanıp öğrencilere geri bildirim verilir. Sınav Kaygısı Envanteri uygulanarak, sınav kaygısı yaşayan öğrenciler tespit edilir gerekli müdahaleler yapılarak öğrencilerin sınavla sağlıklı baş etmesi için destek verilir.

 

Kamp Programları:

Verimli çalışma alışkanlığı kazanmak için okul içerisinde veya farklı bir mekânda yürütülen çalışmalarla öğrencilerde öz düzenleme becerilerinin geliştirmeleri hedeflenir.

Tercih ve Kariyer Danışmanlığı: Sene içerisinde üniversite, bölümler, meslekler hakkında bilgilendirici çalışmalar yapılır. Tercih zamanında öğrencinin tüm tanıma süreçleri göz önünde bulundurularak danışmanlık süreci yürütülür.

Üniversite Tanıtım Gezileri: Öğrencilerin üniversitelerle ilgili bilgi sahibi olabilmesi için geziler düzenlenir.

Değerler Eğitimi: Değerler eğitimi kapsamında grup çalışmaları, yaratıcı drama, eğitim odaklı oyunlar akademik planlama eşliğinde uygulanır.

Koruyucu ve Önleyici Bilgilendirme Çalışmaları: İstenmeyen durumlar için önceden eylem planı hazırlanır. Öğretmen ve idare ile paylaşılır. Herhangi bir kriz durumunda yapılacak adımlar uygulanması hedeflenir.

 

Velilere Yönelik

Veli Tanıma Çalışmaları: Sene başında veli tanışma toplantısı düzenlenir sonrasında velilerimiz randevu sistemi ile okula davet edilir.

Atölye ve Seminerler: Okulumuzda sene başında rehberlik ihtiyaç anketi uygulanır. Bu anketin verilerine göre velilerimize ihtiyaç duydukları alanlarda atölye ve seminer yapılır.

Bireysel Rehberlik Desteği: Velilerimiz çocukları ile ilgili danışmak istedikleri konularda bireysel randevu ayarlanarak öğrenci odaklı aile rehberliği hizmeti verilir.

Öğretmenlere Yönelik

Seminer ve destek gereken konularda görüşmeler yapılır.